Mine tanker rundt den kommende sesongen

Det er midt på natten i Trøndelag. Jeg tenker at det kun er noen få dager til vi plutselig skal spille om poeng igjen, og nervene har endelig sneket seg tilbake. Gatelysene her jeg bor, har kommunen valgt å slukke fullstendig. Det gir meg jo en følelse av at sommeren nærmer seg slutten, men selv om det i og for seg ikke er så hyggelig, så har man det liggende bak i hodet at det også betyr seriestart. Fotballen har vi (hvert fall jeg) prøvd å glemme helt en periode, spesielt med tanke på hvordan fjorårets sesong ble avsluttet. Når man blir sparket i ansiktet på den måten, er det ikke mulig å reise seg å fortsette med livet som om ingenting har skjedd. Det gjorde veldig vondt, og det gjør det jo for så vidt fremdeles.

Dette er tungt å fordøye.
Dette er tungt å fordøye.

Likevel prøver jeg å se fremover. Jeg vet jo at scum ikke kommer til å klare seg i Premier League (spesielt ikke med de draktene), så gjenstår det å se om vi møter de i heisen eller om vi må partere kanari på Portman Road i løpet 2016/17 sesongen. Nok spøk, alvoret begynner jo snart igjen.

I motsetning til de største klubbene i verden, må Championship-supportere nøye seg med 2-minutters klipp på YouTube fra treningskampene. Vi slipper heldigvis å spille meningsløse kamper i Asia, som av en eller annen grunn får et kult navn og liksom betyr noe. På en måte er det litt sjarm. Vi har ikke ubegrenset med tilgang til laget vårt, og de to minuttene vi blir servert med av dårlig kamerakvalitet er faktisk litt morsomt. Det skal være litt utfordrende å holde med lille Ipswich, selv om det for ti år siden var noe helt annet. Da ventet jeg en uke av gangen for å se hvilke spillere vi hadde signert i den ukentlige versjonen av «Tips».

Hvis jeg skal forsøke å tenke litt fremover, så må jeg gjøre det på en oversiktlig og ordentlig måte. Derfor har jeg satt opp en liste med nøkkelpunkter som jeg ønsker å ta en nærmere titt på, og finne ut hvor vi står i forhold til fjorårets sesong.

Som jeg var inne på litt tidligere, så er det noen av spillerne vi har signert denne sommeren som jeg enkelt og greit ikke har sett. Mye grunnet de klippene på to minutter. Man kan ikke si stort om en fotballspiller på så kort tid, gitt.

Jeg vil vurdere kvaliteten på de vi har signert opp mot spillerne i tilsvarende posisjoner fra den foregående sesongen, samtidig som jeg analyserer om de posisjonene vi hadde størst problemer med forrige sesong har blitt fikset. Det er naturligvis en krevende prosess å vurdere noe man ikke vet før ligaen blir sparket i gang, men jeg gir det likevel et forsøk.

Jeg tar utgangspunkt i at vi spiller 4-4-2.

Målvakt: Jeg mener at Bialkowski er et bedre alternativ enn Dean Gerken, som spilte samtlige kamper til november forrige sesong. Likevel ble jeg og Josimar-redaktør Frode Lia – enige om at den polske burvokteren vår ikke holder mål (eller ballene unna mål…). Vi sto der på Carrow Road og så opprykksdrømmen forsvinne, og i samme slengen fikk vi også se at Bartman som vi kaller han – gjorde to kostbare feil.

Det store spørsmålet er om han starter denne sesongen, for det er jeg jammen ikke sikker på. I følge rapportene har Gerken slitt i pre-season, så uansett hvem som starter for oss mot Brentford – er jeg noenlunde bekymret.

Konklusjon: På samme sted som i fjor. En posisjon vi definitivt må forbedre.

Makter Bialkowski å motbevise kritikerne?
Makter Bialkowski å motbevise kritikerne?

Forsvar:

Høyreback: Chambers fortsetter nok på samme plass som i fjor, til tross for gode rapporter rundt den lovende unggutten Josh Emmanuel. Jeg tror uansett at Mick går for det trygge, og kapteinen vår er et knirkefritt valg på den siden. Det er ikke helt utenkelig at Parr får spilletid der, men da tror jeg Tommy Smith på vike vei på stopperplass. Jeg sliter med å se at Chambo blir benket. Elliott Hewitt er ikke i klubben lenger, men han var uansett mye på utlån i fjor.

Konklusjon: På samme sted som i fjor, kanskje litt forsterket med tanke på Emmanuels progresjon.

Chambo blir nok høyrebacken vår.
Chambo blir nok høyrebacken vår.

Midtstopper: Inn har egentlig ingen kommet, med unntak av den unge waliseren Josh Yorwerth. Det er i likhet med Emmanuel – snakket veldig varmt om denne gutten, men jeg kjenner vår pragmatiske manager for godt til å se at han skal vrake en av de tre «trygge» stopperne våre. Berra, Smith og Chambers er urokkelige i midten. Tror heller ikke at Matty Clarkes utlån til Pompey har mye å si for resultatene våre.

Konklusjon: På samme sted som i fjor.

Presset er veldig stort på Tommy Smith.
Presset er veldig stort på Tommy Smith.

Venstreback: Denne posisjonen er det knyttet stor spenning rundt. Da en skandinavisk venn ved navn Jonas Knudsen har spasert inn dørene på Portman Road. Det snakkes varmt om denne gutten, og dersom han lever opp til de omtalene han har fått fra DK, skal vi ikke se bort fra at vi har hentet enda en gullkalv på venstreback. Det faktum at han har fått utdelt nummer 3 tyder også på at han er tiltenkt en plan i startelleveren umiddelbart. Han får likevel konkurranse fra Parr, og om han slurver så er ikke veien mot benketilværelse lang.

Jeg er «som kjent» ikke en stor tilhenger av Mings, så denne overgangen har jeg krystallklar tro på. Knudsen sa også i intervjuet at han løp mye, kaster ufattelig langt, liker å forsvare seg og slår gode innlegg. Det høres faktisk ut som lørdagsgodteriet til Mick det. Snadder.

Konklusjon: Jeg tror vi er forsterket på venstreback

"Den nye Rory Delap".
“Den nye Rory Delap”.

Høyre midtbane: I likhet med venstrebacken, har jeg stor tro på at dette er en posisjon der vi opplever å være vesentlig sterkere. I fjor spilte den «hodeløse kyllingen» Paul Anderson i denne posisjonen, og selv om Ando var en kar jeg likte veldig godt, så var det noe hodeløst over spillestilen hans. Mye frem og tilbake og litt hulter til bulter. Inn har unge Ainsley Maitland-Niles kommet, på lån fra gigantiske Arsenal. 17-åringen har storspilt i treningskampene, og snakkes ufattelig varmt om. Jeg vet at man ikke skal si mye om draktnumre, men når du deler ut nummer 7 til en så ung spiller – så må det være med tanke på at han skal spille for førstelaget. Jeg tror dog at han vil variere en del i prestasjonene, så jeg prøver å være litt forsiktig med å frelse han fullstendig. Uansett så kan det ikke være mye tvil om at det er en spennende signering.

Vi kan heller ikke glemme at Teddy Bishop kan bekle denne rollen.

Det som bekymrer meg litt med denne overgangen er at de «samme type spillerne» som Mick har signert tidligere, har aldri egentlig slått til. Hurtige, tekniske og uforutsigbare vinger med en x-faktor har stort sett slitt benk, eller i verste fall råtnet på reservelaget (Stewart, Graham, Doherty, Adekunle). Skal ikke slakte Ainsley på grunnlag av hva andre har gjort, men jeg mistenker at det skal noe spesielt til for å overbevise McCarthy på akkurat denne posisjonen.

Konklusjon: Veldig forsterket (forhåpentligvis).

Ainsley Maitland-Niles kan bli venstrebackenes verste mareritt.
Ainsley Maitland-Niles kan bli venstrebackenes verste mareritt.

Sentral midtbane: Inn har Giles Coke og Jonathan Douglas kommet. Ut har Anthony Wordsworth gått, selv om han knapt kan nevnes med tanke på såpass lite involvering i førstelaget i fjor. Det som fort blir veldig relevant er at den lokale yndlingen Luke Hyam er ute i mange måneder, så forsterkningen av Jonathan Douglas nå nylig var ekstremt kjærkommen. Han er en spiller jeg alltid virkelig har hatt sansen for. Giles Coke derimot tror jeg ikke kommer til å spille større rolle enn som en squad-player, men det trenger jo ikke være negativt, siden konkurranse om plassene aldri har drept noen. Den store problemstillingen i dette tilfellet er hvem som må vike vei dersom vi velger å kun bruke to sentralt på midten. I mine øyne er det Kevin Bru, Douglas, Skuse og Bishop som må kjempe knallhardt om to plasser. Så kommer Coke bak der igjen.

Jeg tror fort at Mick velger å stille med Douglas og Skuse i bortekamper, eller eventuelt slenge inn Bishop der og spille med en tight tre-er dersom det trengs i forhold til hvordan motstanderen spiller. Frykten for at stortalentet Bishop blir benkesliter, er definitivt til stedet.

Konklusjon: Absolutt forsterket.

"Dougie" kan bli vår nye midtbanesjef.
“Dougie” kan bli vår nye midtbanesjef.

Venstre midtbane: Ut har Stephen Hunt gått, og godt er det. Inn har Ryan Fraser kommet, enda en ung spiller. Jeg tror enkelt og greit at Fraser vil okkupere denne posisjonen, med mindre Tabby storspiller og viser seg verdig en startplass. I utgangspunktet tror jeg likevel at denne plassen er tiltenkt vår nye lånespiller fra Bournemouth.

Tabb er ingen dårlig spiller, tvert om. Jeg mener han er voldsomt undervurdert og fortjener mer kred enn han får, men om han får mye spilletid denne sesongen er jeg ikke like sikker på. Det er derimot en stor sjanse for at han starter borte mot Brentford. Det er jo tross alt et ganske «trygt valg».

Konklusjon: Forsterket. Slightly.

Tabby kjenner vi alle godt til.
Tabby kjenner vi alle godt til.

Angrep: En av de posisjonene jeg personlig har knyttet meg mest spenning rundt denne sesongen. Inn har Brett Pitman og Larsen Toure kommet, og ut har Stephen Hunts bror; Noel – gått.

Spisskabalen denne sesongen skal Mick McCarthy og Terry Connor slite godt med å legge. Daryl Murphy, David McGoldrick, Freddie Sears og nevnte Brett Pitman, er alle spillere som er gode nok for Championship, og som har vist at de fortjener å spille for oss.

Jeg tror at vi velger å gå for det som fungerte greit mot slutten av fjorårets sesong. Freddie og Murphy på topp blir nok oppstillingen mot Brentford, men det er ikke bare-bare, med tanke på at McGoldrick har vist lovende takter i treningskampene. “Didz” som McGoldrick bare kalles, har jeg kjempestor tro på, og jeg har en følelse av at han kan bli Ipswich Towns toppscorer.

For min del er det ikke så nøye hvem som spiller på topp. Såpass sikker føler jeg meg på de vi har der oppe nå.

Wildcardet er og blir godeste Larsen Toure, en av de mest absurde signeringene jeg har sett på årevis. En mann som får oftere utvisning enn han scorer mål – og det er ikke særlig lovende for en angrepsspiller. Han blir det offensive svaret på Giles Coke, og får nøye seg med å være femtevalg i kampen om plass en eller to.

Spennende å se blir det, og laguttaket mot Brentford trenger ikke bety at det forblir slik resten av sesongen.

Konklusjon: Litt forsterket.

Personlig så tror McGoldrick får et "nytt" gjennombrudd i år.
Personlig så tror McGoldrick får et “nytt” gjennombrudd i år.

Er vi forsterket fra i fjor?

Jeg mener absolutt det, men hullene fra forrige sesong (spesielt på keeperplass), har vi fremdeles til gode å ordne helt opp i. Kantproblemene vi har hatt tidligere er forhåpentligvis fikset, og dersom midtbanespillerne våre også bidrar med noen mål av og til – har jeg kjempestor tro på at denne sesongen blir positiv.

Forventninger:

I år må vi ha lov å forvente å være der oppe i toppen, og det tror jeg fort kommer til å skje også. Diverse aviser spår oss faktisk på en play-off plass, så det kan jo bety at de har lest innlegget mitt og hvor sterkt mislikt jeg føler at vi ble i fjor. Jeg forventer at vi blir farligere offensivt, mye på grunn av vingene vi har signert, men også siden vi har hentet det som skal være en målfarlig midtbanespiller i Douglas. Topp 6 må være målet også i år.
Slik tror jeg laget kommer til å se ut:

Som jeg var inne på så kan det fort skje små endringer her, og spådommene mine på laguttak stemmer stort sett aldri med det vi ser når oktober-november kommer. Jeg gir det likevel et frekt forsøk.

top11

Styrker: Jeg er ganske overbevist om at det er i det offensive våre styrker ligger når vi nå entrer sesongstart. Det vil jo vise seg om vi ikke får inn en til defensiv spiller, men med fem gode spisser, farlige vinger og en eller to offensivt innstilte midtbanespillere – kan vi fort bli veldig farlige fremover i år.

Svakheter: Den åpenbare svakheten vår er på keeperplass, og det tror jeg de fleste involvert med Ipswich Town ser. Slik vi har prestert i pre-season er jeg også litt bekymret for hvordan vi skal opptre defensivt. Berra og Smith har ikke sett like solide ut som tidligere.

Mitt tips: Vi har ikke det beste laget i ligaen, men det er ikke det som gjør oss så vanskelige å overkomme heller. Lagmoralen er forhåpentligvis på topp, og det tror jeg vil bringe oss positive opplevelser også denne sesongen.  Jeg velger å spå oss på en 5. plass – hakket over fjoråret. Det jeg ser lysest på er at vi ikke er like avhengige av målene til Murphy som i fjor, med tanke på at Pitman, McGoldrick, Sears og kanskje til og med Toure – kan bidra med scoringer og godt angrepsspill.

Nå gleder vi oss!! COYB

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>