Blir 13 et lykketall for Ipswich denne sesongen?

Da Ipswich rykket ned fra Premier League, var det garantert ikke mange Town-supportere som hadde trodd at klubben kom til å spille de neste tolv sesongene på engelsk fotballs neste høyeste nivå. Suffolk-klubben har allerede gitt seg ut på enda en sesong i Championship, og dessverre så er det nok flere i Ipswich-miljøet som frykter at sesong tretten ikke kommer til å bli den vi har drømt om siden det smertefulle nedrykket i 2002.

Opprykket i 1999 begynner det å bli en stund siden
Opprykket i 1999 begynner det å bli en stund siden

Hver eneste vår, når fotballsesongen nærmer seg slutten, er det en gjenganger for supportere av alle klubber i England å tenke at «neste sesong blir mye bedre!». Jeg har i alle fall selv erfart at nytt håp blir aktivert når en vanligvis miserabel sesong er unnagjort. Denne sesongen har i mitt tilfelle ikke vært noe unntak, og som vanlig ser det ut som jeg kanskje har spådd min egen klubb noe høyere på tabellen enn det som ser ut til å bli realiteten. En plass like bak de to øverste lagene som rykker direkte opp til Premier League valgte jeg å plassere mitt kjære Ipswich Town, og fem kamper inn i sesongen ser det ut som et aldeles hårreisende optimistisk tips.

Jeg føler at vi som supportere må ta oss retten til å drømme, forvente og håpe litt mer enn det som er realistisk og sannsynlig. Det hadde vært voldsomt kjedelig om man aldri hadde gått inn i en ny sesong med et glødende håp om at «dette er året hvor det store skjer». Likevel er det viktig å prøve å forstå hvilken type sesong man faktisk har i vente, siden det ikke er mye som er verre i fotball enn og ikke få sine forhåpninger innfridd. Det å plassere Ipswich nummer tre på tabellen kan se litt tåpelig ut med tanke på starten vi har hatt, men det er fremdeles 41 kamper igjen å krige i, og mye kan skje før vi avslutter sesongen på Ewood Park i starten av mai neste år.

For min egen del, så er det viktig at jeg ikke lar kampen mot Norwich 23. august styre følelsene mine alt for mye, selv om det er vanskelig med tanke på hvor grusom den kampen faktisk var. Det var et av de øyeblikkene der man virkelig ikke ser noe lys i enden av tunnelen, og stod etterlatt på stadion med en følelse av å være både fortapt og utslått. Så dårlig var den kampen!

Hittil har vi tatt 4 poeng på 5 kamper, altså 5 av 15 mulige poeng har blitt plukket av Mick McCarthys gutter, og når vi kombinerer dette med den svært skuffende prestasjonen mot Crawley Town i ligacupen, må det være lov å si at laget ikke har levert som vi hadde håpet. Jeg er en stor tilhenger av at kontinuitet lønner seg over tid, og det er nettopp derfor jeg fortsatt stoler på vår nåværende sjef, Mick McCarthy.

Denne kontroversielle mannen leder oss forhåpentligvis til Premier League
Denne kontroversielle mannen leder oss forhåpentligvis til Premier League

Fotball er egentlig et latterlig enkelt spill, der man ikke trenger rådyre spillere med uforsvarlige høye lønninger for å oppnå suksess. Det vårt trenerteam i Ipswich nå har prøvd å få til de siste årene (mest på grunn av et veldig begrenset økonomisk budsjett) har vært å hente en del billige spillere, med holdninger av aller ypperste klasse. Jeg syns ikke det er en overvurdering av vår nåværende tropp å si at samtlige spillere ikledd blått går inn i hver kamp med et genuint ønske om å vinne en hver duell på gressmatta. De spiller tross alt for Ipswich Town, og da er det egentlig det eneste alternativet.

Mange har valgt å se på fjorårets versjon av Burnley som en inspirasjon da de triumferte en flott sesong med opprykk. De har drevet klubben på et ganske sammenliknbart budsjett som det vi opererer med nå. Sean Dyche og Mick McCarthy er kanskje ikke som to dråper vann, men det er mange likheter mellom de to disiplinkrevende hovedtrenerne.

Dyche, eller «The Ginger Mourinho» som mange kaller han, var fast bestemt på å gjennomføre et 4-4-2 system, hvor to hardtarbeidende spisser med enorm løpskapasitet og målbevissthet var det fremste leddet i lagoppstillingen. Bakerst på banen sto Tom Heaton, en målvakt med en enorm tilstedeværelse og en god egenskap til å dominere sitt eget felt, noe av det samme som McCarthy forventer av sine målvakter (selv om de kanskje ikke har innfridd på akkurat det området helt enda). Defensivt på banen er den tidligere Watford-sjefen tilhenger av dominerende midtstoppere med en mentalitet som reflekterer han selv, der sikkerhet og forsvar kommer foran ønsket om å spille ballen ut av egen sekstenmeter til en hver tid. Uten at jeg skal lage et innlegg som baseres kun på Burnley, så syns jeg det er interessant hvordan en så «utdatert» og «kjedelig» stil faktisk er skremmende effektiv.

Sean Dyche hadde stor suksess forrige sesong med et  ekstremt magert budsjett
Sean Dyche hadde stor suksess forrige sesong med et ekstremt magert budsjett

Jeg nyter å se lag som Burnley, siden man til enhver tid ser at det er en plan med det de gjør. Strukturen, organiseringen og det faktum at laget er til å kjenne igjen i hver kamp er usedvanlig undervurdert i dagens moderne verden, der mange forventer at lag ikke bare skal vinne, men at de også skal underholde oss til sola går ned.

Mange Wolverhampton-supportere hadde problemer med å godta spillestilen til McCarthy, men samtidig var det suksessfullt. Det gjorde ulvene til mestere på nivå to, og sørget for at Wanderers fikk være med i det celebre selskap.

I en så tøff divisjon som Championship, må vi egentlig bare akseptere at det ofte er ekstremt kyniske metoder som gir poeng på tabellen. Det er ikke alle som godtar en slik tilnærming til hver kamp, og det kan nok være litt av grunnen til at antall tilskuere på Portman Road har vært i dramatisk nedgang de siste årene. Det er noe med Ipswich Town og det å spille fotball gjennom midtbanen. Spesielt for den generasjonen som opplevde storhetstiden på 1980-tallet, da Ipswich Town sjarmerte fotball-Europa, er det veldig viktig at klubben holder fast ved det som en gang var varemerket for stort sett alle lagene vi stilte med opp gjennom årene.

Denne sesongen er det slett ikke umulig at vi kan karre til oss et opprykk, siden jeg er av den oppfatning at det er noen år siden toppnivået i divisjonen har vært svakere enn det er nå. Det er i mine øyne ingen lag som peker seg ut som en klar favoritt, og dersom vi noensinne skal rykke opp fra denne sumpen av en liga, kommer ikke mulighetene til å bli større enn det de er i år.

Det faktum at vi på Deadline Day valgte å tviholde på stjernespissen David McGoldrick, likeså med unggutten Tyrone Mings, viser oss noe vi ikke har sett fra vår eier på veldig mange år. Nemlig en vinnervilje og et oppmuntrende ambisjonsnivå. Tiden vil vise om vi burde solgt McGoldrick og heller erstattet han med en brukbar spiss som Tom Pope, sammen med en litt mer fartsfylt og bakromstruende angriper.  Selv om jeg føler at £8m er voldsomt mye penger å takke nei til, så liker jeg uansett at vår eier viser ambisjoner.

Det kan vise seg utslagsgivende at David McGoldrick ikke forlot oss på Deadline Day

Kan vi egentlig rykke opp i år?

Ja, jeg liker å tro at vi fortsatt har en mulighet til å gå opp denne sesongen. Det er fremdeles noen uker igjen av lånemarkedet, og tradisjonelt sett har Ipswich vært veldig aktive i den perioden. Forhåpentligvis tar Jonny Williams turen fra Croydon til East Anglia, og blir en del av troppen vår i form av et låneopphold igjen. Vi får også tilbake Cameron Stewart fra skade om noen uker, og det er jo en signering flere Town-fans har veldig tro på. Vår egen landsmann Jonathan Parr har nylig returnert fra skade, og det samme kommer Petr Cechs verste mareritt, Stephen Hunt til å gjøre. Jeg som nesten bare har opplevd motgang i mitt liv som Ipswich-supporter har på mange måter alltid tvunget meg selv til å håpe på opprykk, uavhengig av hvor kjedelig og uinspirerende tropp klubben er i besetning av. Vi kan jo håpe, og det må vi egentlig også gjøre.

Etter tolv sesonger på rad i Championship, kan jeg ikke skjønne noe annet enn at de store gutta i toppdivisjonen må begynne å savne traktorgutta fra East Anglia. Kanskje får ulykkestallet 13 en motsatt virkning, og sørger for at Ipswich Town endelig spiller Premier League-fotball igjen om et års tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>